Tips: garn i naturliga material

När man utövar stickning som hobby, då får man gärna favoritgarner och/eller favoritgarnmärken att sticka med! Ull är favoriten bland många stickare/ stickerskor! Men jag har genom åren hittat andra favoriter (på grund av ullallergi). Här tänker jag tipsa om lite andra material och tillverkare för de som vill undersöka alternativa material och blandgarner i naturligt material.

Du store alpakka – alpackagarn

Alpacka

Varmare än ull och material som inte ger allergi som fårull gör. Det är fettet i fårullen många reagerar på, den finns inte i alpacka- och lamagarn. Det är numera vanligt med alpacka-garn. En tillverkare som specialiserat sig på alpacka är Du store alpakka och de har väldigt fina garner.

Onion knits, garn med nässla

Nässla

Nässlan har ett silkesliknande utseende som är tåligt. Har hört att det kallats för ”fattigmans-silke” och det tycker jag är ett väldigt spännande material. Onion knits har helt fantastiska blandgarner med bland annat nässla. Blandningen mellan nässla och andra material ger väldigt följsamma och trevliga garner. Onion har flertalet garner med nässla, bland annat ”Organic wool + nettles” som finns som olika tjocklekar.

Onion knits – hampagarn
+ mönster på en topp jag stickat

Hampa

Hampan är ett alternativ som är snällare för naturen än andra material då den växer fort och inte behöver något speciellt för att få den att leva. ”Ekovänlig”. Plagg av hampa blir mjukare efter tvätt, lite som lin ungefär.

Nysta – ”Number one hemp” är ett garn 100% hampa och finns i några olika butiker i landet. Bland annat här. Har inte testat garnet själv, men skulle gärna vilja. Onion knits har även ett blandgarn med hampa, som jag har stickat en sommartopp i.

By Permin – garn med silke

Silke

Silke förknippas med hög kvalitet, vacker lyster och glans. Oftast blandas silke med andra material och brukar rekommenderas till plagg och accessoarer med en fin maskdefinition så som spetsmönster. Det kan blandas med mohair, ull, alpacka, merino, bomull – ja det mesta! Blandgarner med silke finns överallt. Till exempel har By Permin härliga blandgarner, väldigt många med silke.

Handfärgat garn i silke – Fru Valborg

Jag vill dock slå ett slag för våra svenska handfärgare och det finns många! (Se bild nedan för exempel på handfärgare.) Ingen tackar väl nej till handfärgade lyxiga härvor!

Exempel på svenska handfärgare.

Relaterat inlägg