Spiderwick tröjan

Spiderwick sweater diagram sweater by DesignKatrina.se

När jag kollade på filmen Spiderwick chronicles (efter böckerna) så såg jag en helt fantastisk tröja i början av filmen. Tröjan bärs av Sarah Bolger som spelar dottern i familjen, Mallory. Jag bara måste sticka min egen version av den tröjan, tänkte jag och satte igång i April iår, tror jag. Jag brukar ju skriva lite om såna ”stora” projekt men denna vår har jag varit ovanligt upptagen så här visar jag det färdiga resultatet!

Bomullströjan

Bakgrund och ändringar: Tröjan i filmen är en flerfärgsstickad dröm i ljusblå med lite fler färger i grönt, mörkblå, vit, mm. Den är i filmen omlott och slutar efter bysten med en härligt bred ljusblå mudd. Ärmarna är långa. Min tröja, däremot blev en hellång, v-ringad tröja med i-cord kant i halsringningen och långa muddar. Strukturen är min tolkning av tröjan i filmen, med vissa konstnärliga friheter. Ärmarna är lite extra långa, för det är så jag vill ha.

Material: jag ville ha ett lätt sommargarn som går att flerfärgssticka och göra en steek i. Färgerna var väldigt viktiga, ville ha samma representation av färger som i filmen! Plötsligt hade jag valt ett bomullsgarn i perfekta färger. Garnet är Alba från BC garn som jag valde från garner från en favoritgarnbutik på nätet (Stinamaria).

Tekniker: Jag valde att sticka en raglan vid ökning av maskor. Detta för att jag ville ha en v-ringning med steekning. Steeking innebär att klippa i stickningen, med förstärkning på sidorna. Efter steeken så syr man fast ett lite bredare band på insidan. I detta fallet har jag bara klippt upp v-ringningen. Kan man steeka i bomull? Jo, efter en sökning hittade jag ett sätt för mjuka garner: sicksacka fast ett smalt (mjukt) band på vardera sidan av steeken som förstärkning, den hamnar under det lite bredare bandet man syr fast på slutet. Läste detta hos Stickkontakt.

Motivet: Jag har skapat en lång repetition av det flerfärgsstickade motivet, ungefär som tröjan ser ut i filmen. (Gör en sökning på spiderwick och Sara Bolger så kommer tröjan upp). Därefter har jag planerat en tröja i storlek large uppifrån och ner. Jag vet att många tänker ”oj det skulle jag aldrig kunna göra”. Men varför inte? Testa! Dessa ”fria” stickningar är de allra roligaste, tycker jag! Det hela handlar om ganska enkel matte och stickprover (!!) för att se stickfasthet. Jag har skrivit en hel del anteckningar för tröjan, hur jag gjort och antal m, på mina projekt på Ravelry som alla (medlemmar) kan kolla på. Jag ska försöka få till en uppdaterad version av tröjans flerfärgsmotiv också, när jag kan. Om någon vill slänga sig ut för att prova att sticka sig en egen!

Relaterat inlägg