Petit Lobélie barnkofta

Ibland går det inte lika snabbt att sticka, den här våren har jag suttit med C-uppsats och det tar mycket mer tid än man tror, men nu är opponeringen klar och det sista ”finputsandet” kvar. Jag började i alla fall sticka på den här koftan till dottern i Mars och nu är den klar. Insåg att jag måste sätta fokus på denna helt och hållet (istället för att hoppa mellan stickningar) så hon kan börja ha den. För detta är en behovs-stickning, tunna bomullskoftor behövs varje sommar!

Rosa kofta i bomull och knappar i pärlemor

Jag har gjort en hel del förändringar, för min tjej vill ha en spetskofta. Lätt fixat (för mig)! Denna kofta är stickad uppifrån och ner.

Dessa förändringar har jag gjort:
– Lagt till kanter så man kan sticka dem samtidigt som koftan, 5 m per sida (1a, 1r, 1a, 1r, 1a från framsidan) och 6 knapphål.
– Slätstickning på kroppen fram tills kropp och ärmar delas, därefter ett spetsmönster jag använt förut.
– Ärmar har spetsstickning redan från början.
– Enkla muddar (*1rm, 1 am*) överallt. Halsringning 5 v, längst ner 3 cm, ärmar 6 cm. Gjorde ärmarnas muddar lite längre om man vill vika upp eller dra upp ärmarna så går det lättare med långa muddar.

Detta har jag använt:
– 1,7 nystan av Emma i mörkt rosa från Falkgarn (100% bomull). (1,7 nystan = 170 gr eller/och 561 m)
– 6 pärlemorknappar i mörkrosa, fastsydda med rester av garnet som jag delade upp till smalare trådar.
– Stickor: 2,25 (till muddar), 2,5 mm (till kropp) för att få till en stickfasthet på 25 m = 10 cm.

Barnkofta i bomull, sommaren 2021

Det blir en bra kofta till sommaren, bomull och spets kan inte bli mer sommar. Eftersom jag använt bomull så kan man köra den i maskinen, fast vara lite rädd om knapparna förstås. Materialet innebär också att den har ett visst fall och att knappkanten gärna inte håller en rak linje när den sitter på. Vi får se hur det blir med mer användning. Det är också väldigt fint att ha exempelvis bara den översta knappen knäppt. Men det är upp till bäraren av plagget, förstås, kläder och personlig stil verkar vara viktiga saker.

Det som är skönt att bli klar med något som behövs *nu* är att när man bli klar så kan man återgå till att hoppa runt bland sina trotjänare, de olika stickningarna. Jag har en sommartröja på gång som är mönstrad i ett antal färger och en långkofta i flätor. Igår kände jag att jag verkligen behöver någonting med slätstickning, så jag satte igång med nästa sommartopp på listan, en slätstickad ”t-shirt- topp”. Tröjor, toppar och koftor är lite av min grej, det kanske märks!

Relaterat inlägg

Ett svar på ”Petit Lobélie barnkofta”

Kommentarer är stängda.