Ullen och jag


Vissa saker blir inte som man tänkt. En gång hade jag en idé till ett dubbelstickat mönster och ett motiv som jag skapat. Men det där att hitta rätt garn som känns bra och funkar till min idé är ibland svårt.


Jag la upp för en halsmojäng i dubbelstickning i det lyxiga ullgarnet från Östergötlands Ullspinneri. Det är kul att använda något lokalt! Det funkar att dubbelsticka i, men… det hamnade i hyllan av en annan anledning. Allergi. Det är ju attans att man ska reagera på mycket 100% ullgarn!
(Det funkar bättre med behandlat ullgarn, vilket egentligen kan ställa till med ett etiskt dilemma. Men hälsan kommer först. Det funkar också bättre med ull/bland som sockgarn och med alpacka, lama och liknande.)

Så det hamnade i hyllan. Nu har jag testat att sticka på det igen. Det går inte. Så, nu sitter jag med fint kvalitétsgarn som jag inte kan använda (sälja kanske?). Därtill en idé som jag inte kan genomföra just nu, som jag däremot tror på!

Så den idén och motivet får ligga till sig i skåpet och i mitt huvud. Någongång kanske jag återkommer till det igen, men för tillfället så tänker jag lägga det åt sidan för andra idéer och den ständigt växande handarbets-kön!

PS. Jag är väldigt sugen på att testa Rauma Finull, ex till vantar (har två fina vantböcker där garnet förekommer). Men eftersom jag kanske blir allergisk av det också så är jag tveksam om jag ska lägga pengar på att köpa det garnet. Nån som har erfarenhet av det garnet och kan berätta om dess ulliga kvaliteter?
http://designkatrina.se

Relaterat inlägg

2 svar på ”Ullen och jag”

  1. Verkligen tråkigt att du inte tål garnet:( tur att det finns ullblandningar som du tål och kan använda utan att få allergiska reaktioner.

    Jag älskar Rauma funull. Det är är ett härligt garn att använda. Det är lite strävt utan att vara motsträvigt att arbeta med. Det ger mjuka och sköna plagg utan att klia när det kommer åt bar hud. Det går bra att använda om man vill steeka. Kommer höga upp på favoritlistan över garnkvalitéer. Jag har precis grävt fram ett gammalt UFO ur garnkorgen som jag stickar i Rauma finull. Jag började med att repa upp några varv, vilket gick väldigt lätt och smidigt. Hur det funkar om man är allergisk kan jag tyvärr inte säga, men det innehåller inte så mycket lanolin.

Kommentarer är stängda.