Sticka på känn

Halsduk i patentstickning

Två perfekt matchande olivgröna nystan, ett alpacka, ett silk mohair.

Har du någonsin varit
med om ett väldigt
lyckosamt inträffande
att två olika garner i
olika material köpt vid
olika tidpunkter
matchar varandra så
otroligt väl?

Så var det när jag såg mitt nyinköpta ”Tynn Silk Mohair” från Sandnes garn i oliv-grönt och ett nystan alpacka i olivgrönt ihop, de var meningen att stickas ihop! Så var det bestämt. Men jag behövde lite mer av alpacka-garnet, som då blev i ett annat färgbad. Jag ska komma med ett tips – när man stickar samma garn i olika färgbad, varva de olika färgbaden så ser det mer enhetligt ut, istället för att få en konstig rand och två nyanser i den färdiga stickningen.

När jag nu hade mohair-garnet och två färgbad av alpackan, så började jag sticka med dubbelt garn och varvade alpacka-garnet. I resultatet kan man se att det ser svagt randigt ut, vilket är rätt snyggt, det ser lite mer dynamiskt ut. Längst ner på huvan fick jag slut på alpacka-garnet i oliv, så jag tog ett annat grönt alpacka-garn som jag naturligtvis hade hemma (man kan nästan beskylla mig för att gilla grönt).

Patentstickad halsduk i oliv-grönt
Patentstickad halsduk i oliv-grönt
Patentstickad halsduk i oliv-grönt

Först ut är en patentstickad halsduk, starkt influerad av en halsbuff från boken ”Sticka småvarmt” av Stina Tiseluis (@stinamariastickar). Jag använde något färre maskor och istället för att sticka ihop den så stickade jag ca 1,5 m och maskade av. Jag vet inte om jag har stickat i patentstickning förut, boken ger en så bra och tydlig instruktion så det kändes lätt. Dessutom med stickor 7 mm så gick det hur snabbt som helst.

Olivgrön huva i patentstickning

Jag fick garn över och har sett många göra en huva eller ”hood” som det gärna kallas. Så jag fortsatte sticka på en huva, med stickor 7 mm går det ju snabbt som attan. Jag har utgått från ett gratis mönster på huva, som stickas uppifrån och ner, men efter själva huvans del har jag totalt förändrat mönstret så att det passar min idé bättre. För så gör jag med stickmönster, när jag inte riktigt hittar helt rätt utan hittar delar på en design som jag gillar, antingen blandar jag den med en annan design eller lägger till min egen.

Det jag förändrade, efter huvan, var att lägga framsidans maskor omlott (jag tror med tre maskor) och sticka ihop dem, lägga upp nya maskor på sidorna och sticka två sidor som en fusk-olle fast med huva. Hade kunnat sticka den mer omlott, dock räcker detta. Den är lite längre bak. Den funkar väldigt bra när man behöver extra lager vid mer kyla ute. Vissa använder huva istället för mössa, har jag sett på sociala medier, man kan ju göra som man vill där! Mitt användningsområde blir ett extra lager.

Relaterat inlägg