Sy av stuvbitar och resttyger

Ibland samlar jag ihop lite saker jag sytt till ett inlägg. Det var ett tag sen sist och nu när sybordet återigen blir ett studiebord så passar det bra att visa lite små projekt.

Jag har ett tag känt behov av att sy lite av stuvbitar och resttyger som finns hemma. Alltså ”sy upp” lite tyger och använda material som finns hemma.
Det blev:
* ett kuddfodral (för att ersätta ett trasigt),
* en ”kasse”/påse (istället för att köpa tygpåsar/handlingspåsar kan man sy egna av resttyger)
några stickväskor/projektväskor.


Kuddfodral

En stuvbit i någon form av sammetstyg och dessutom en perfekt storlek till kudden, hur enkelt kan det bli? Så det blev en ny kudde i petrol, passar ypperligt i soffan. Dragkedjan hade jag också hemma.

Kasse/påse
Återigen gick storleken på resttyget bestämma vad det skulle bli. En rätt stor bit, ja varför inte en ta-med/tyg/shopping påse! Jag älskar tygpåsar och använder dem jämt! Handtagen kommer från en gammal klänning faktiskt, så slapp jag sy egna. 

Shoppingpåsar/tygpåsar är perfekt att sy av tygbitar som man annars rensar bort (eller kanske ett par gamla trasiga jeans), man slipper köpa nya shoppingväskor när materialet ändå finns hemma (speciellt om man aktivt plastbantar men inte vill köpa nytt). Man kan också man sy ihop flera tygbitar till en påse! Det är ett snabbt och enkelt projekt.

Hur gjorde jag?
Jag har vikt tyget dubbelt o sytt ihop två sidor.  I toppen vek jag först in 2 cm, sen vek in 6 cm kant mot avigsidan (så att inte sick-sacken syntes). Sydde ihop med bandet jag hittade, sen vek jag ut den breda kanten igen. En söm längst ner på den breda kanten så håller det sig på plats. Det blir snyggt. Men vill man göra det så enkelt som möjligt räcker det att vika in en gång.

Stick/projekt – väskor
Man kan inte ha för många, alla blir på något sätt upptagna i alla fall! Behov stort!

Daisy projektväska
Det blommiga tyget heter Daisy, därav namnet. Det blev en ganska stor projektväska med blått  foder och innerfickor för pennor och småsaker.  Kommer bli perfekt när någon tröjsticknig blir större. Tog en dragkedja från lådan, jag blir alltid glad när jag hittar en i lagom storlek och matchar i färgen!

Orange projektväska
En mellan storlek, resttyget fick bestämma storleken! Funkar bra till lite vad som helst. Fodertyget är enfärgat orange och huvudtyget är rester i orange motiv. Här blev det ingen innerficka och dragkedjan jag fann är naturvit.
På båda projektväskor har jag från avigsidan sytt ”bort” en trekant i alla hörn så kan väskan lätt stå upp!

Fågelpåsen
Jag ville testa att sy en påse man drar igen med snöre och hålls på plats med snörstopp. Det passade bra till den här tygresten med fågel på. Den som har ögonen med sig ser att jag inte har någon snörstopp. Den är på väg med posten med annat som jag behöver (som jag visar en annan gång). Det blir intressant att testa en påse med snörning till stickningar!

Hälsningar till ett återigen åskigt Norrköping!
Förra gången tog åskan flaggstången på gården. Har Du också haft åskoväder? Hoppas du gillar mina tips till tygbitar o rester!

http://designkatrina.se

Relaterat inlägg

2 svar på ”Sy av stuvbitar och resttyger”

  1. Åh, projektväskorna är verkligen jättefina! Nåt sånt ska jag nog testa att sy.
    Jag har en massa tygpåsar till stickprojekt, men som du skriver, på nåt vis verkar dom bli upptagna allihop… 🙂

  2. Ja visst är det konstigt att alla projektväskor blir upptagna! Jag sydde ihop dragkedjan på båda tygsidor först, sen sy ihop sidorna (men lämnade en lucka i fodret). Det tyckte jag var enklast. Lycka till!

Kommentarer är stängda.