Tårtor: en mjölkfri, en laktosfri

Igår hade vi dubbel födelsedagsfika här hemma, till glädje för den lilla. (Så många fler att leka med och gott fika!) Mjölk- och glutenfri glasstårta
För nån månad sen såg vi recept på en glasstårta, som dock var täckt med grädde. Ingen form av grädde funkar för mig (med IBS). Men det gav mig en idé på en marsipan glasstårta så jag testade lite olika smaker och med marsipanöverdrag. Det är alltid bra att testa sina idéer först! Då såg vi att det skulle bli godast med sorbet glass. Så på den här tårtan använde jag det här:
– Gluten- och mjölkfri tårtbotten.
– Två sorters sorbet: hallon samt mango/passion
– Mjölkfri vaniljglass (oatly)
– Marsipanöverdrag och lite extra marsipan i flera färger.
Första laget är nästan en förpackning med hallonsorbet. Det andra lagret är nästan en hel förpackning mango/passionsfrukt.
Ovanpå använde jag nästan en hel förpackning med vaniljglass (oatly).
Sen var det där svåra, att lägga på ett marsipanöverdrag utan att det veckar sig. Där behövs mer träning! Till sist använde jag små pepparkaksformar för att dekorera tårtan.
För första gången på väldigt många år har jag ätit tårta, helt fantastiskt! En till bra grej med (mjölkfri) glass, jag kan äta den utan att få magproblem! Så denna tårta vill jag gärna tipsa om, då den lätt kan göras mjölk- och glutenfri!
Laktosfri gräddtårta
Den andra tårtan med grädde var en pappa och dotter tårta (jag assisterade lite). Den är gjord på laktosfri grädde, hallonsylt, ananaskross, hallon, jordgubbar, vindruvor och några chokladpluppar jag ordnade till häromdan. En helt vanlig tårta helt enkelt, har hört att den var god!
Bra att tänka på
Det är lätt att få till en gräddtårta som även laktosinteloranta kan äta med laktosfri grädde, det är ingen skillnad på smak. Man behöver inte göra två olika tårtor bara för den detaljen.


Jag är väldigt van att kolla innehållsförteckning på saker, det är en viktig del! Ex: Glutenfri, ja, men är den mjölkfri också? Det kanske finns ett annat alternativ annars. 
Det som man vanligtvis brukar förväxla är mjölkfri och laktosfri.
Laktosfritt = man tål inte laktosen. Tar man bort laktosen från mjölk kan man förtära mjölken.
Mjölkfri = man tål inte mjölkproteinet. Det räcker inte med laktosfritt, man måste ta bort mjölken. Ofta är produkterna baserade på havre eller soja ett bra alternativ till mjölk.
http://designkatrina.se

4 svar på ”Tårtor: en mjölkfri, en laktosfri”

  1. Jag som inte har några problem med matallergier/intoleranser har förhållit mig skeptisk till oatly-produkter. Men så fick jag smaka deras jordgubbsglass och blev glatt överraskad.

  2. Det är verkligen inte lätt att ha olika typer av matallergier och vilja äta tillsammans. Men du ordnade det fint! Man blir sugen på att prova på att göra båda tårtorna, även om den med marsipan tycks kräva mera fingerfärdighet och övning för att bli fin:)

    Grattis!!

Kommentarer är stängda.