När man inte ska sticka diagonalt

Har du också glad i hågen stickat och stickat och stickat på din fina idé för att sen upptäcka det där jobbiga…

Ja men hallå, det här blir ju helt galet!

Jag hade ju en superbra plan i början av min babyfilt/stickning. Stickar jag filten på diagonalen så slipper jag räkna och göra stickprov. Perfekt!

När man stickar diagonalt innebär det att man lägger upp 3 m, för att sen öka 1m i början av alla v tills man känner att man gjort så mycket långt man vill på ena kortsidan. Därefter minskar man 1m på ena kanten och ökar på andra kanten tills man fått önskad längd på långsidan.
Därefter minskar man 1m i början av v på båda sidor tills man har 3m kvar och drar igenom garnet.

Lätt som en plätt! Då får man ju en lagom babyfilt! Jovisst, fast…. jag inser att man får nog tänka på vilket garn man stickar med!
Min filt blev ju diamantformad(!) och det var verkligen inte meningen.

Vad gör jag då? Repa upp är ju rena skämtet, jag som kämpat att sticka det jag fått till hittills, när min bäbis sover. Här krävs lite eftertanke. Hur räddar jag nu stickningen för att det ska bli en filt och inte en sjal?

Då kommer jag på att om jag repar upp ”diamanten” så att jag kommer till ökningen. Därefter stickar jag ökning hela andra nystanet ut.
Därefter gör jag två halvor/sidor av den här idén som jag då kan sy ihop på sidorna, så blir ju det fint och bra!

Sidorna gör jag såhär:
Lägger upp 2m
V 1: ökar 1m i början av v.
V 2: ingen ökning.
Upprepa v 1-2.
På så sätt har jag då fått till två delar (av 1/4 diamant) som jag kan sy ihop med den stora delen (1/2:a diamanten) och faktiskt få till en filt med raka kanter.

Man lär sig alltid något av alla saker man stickar. Om man ska sticka en filt på diagonalen så får man ta sig en titt på garnet. Det är perfekt om garnet är s.k. ”chunky”, tjockt så att det blir ungefär samma stickfasthet på höjden som på bredden.
Jag undrar just om det skulle funka att öka 2 m/varv istället med ett garn jag använde denna gång? Tåls att testa nån annan gång.
Man måste få göra sina egna misstag och komma på kreativa lösningar. Det är det fina med fritt skapande (som kan tillämpas i så många områden).

Så här långt har jag nu kommit (se bilden). Det skulle vara skönt att bli klar väldigt snart känner jag.
Har förutom 4 nystan i den grå färgen köpt till nystan i vitt för att kunna göra nån trevlig kant runt hela.

Till sist får jag också nämna att jag valde även att sticka rutor på 3m * 5v som växer fram med stickningen.
Fortsättning följer!

http://designkatrina.se

Relaterat inlägg