Flätstickad barntröja

När dottern beställer en tröja så stickar en. Så är det. Sen att det tog ett tag att planera och sticka – så är det också. Med åldern förändras också stilen och just nu passar det med bland annat vitt/ naturvitt/ beige.

Flätstickad tröja av DesignKatrina.

Mönster: eget hittepå utifrån dotterns preferenser/ idéer och vad jag tyckte var genomförbart. Det var alltså så att jag hittade inget mönster så jag fick fixa ett eget.

Strukturen skulle vara med flätor, sån som man kan se lite överallt. Fick till en repetition av strukturen (16 m) på en viss bredd och räknade ut hur många maskor som behövdes. Dottern ville ha en fläta mitt fram som delades sen vid halsen. Tröjan skulle vara lagom kort, så där som modet är just nu. Jag valde sen en raglan till överkroppen så att det skulle sitta bra och se snyggt ut med strukturen i plagget. Alltså när man minskar i strukturen så ser minskningen bra ut i en ragan. Just nu ser man många nerhasade axlar på tröjor men det ger inte en bra passfom när man stickar själv, min personliga åsikt. Jag höftade hela minskningen i raglan totalt, kunde ha blivit tokigt men det funkar. Jag tänkte sticka en fin mudd vid halsen, men dottern ville ha så som det ser ut nu vilket också är fint. Jag stickade extra långa ärmar så barnet kan växa med tröjan.

Flätstickad tröja av DesignKatrina

Stickor: 3 mm samt 2,25 mm till muddar.

Garn: 5 nystan (ca 800 meter) Baby Cotton Organic från Hobbii. Ett bomullsgarn som inte klias är det som nog funkar bäst. Vissa tröjor i hennes garderob är ju ”för varma” även mitt i vintern, vilket innebär att man får anpassa materialet man stickar i. För jag tänker inte sticka sånt som tenderar att inte användas, när man vet vilka preferenser som gäller.

Resultatet blev en fin tröja. Så pass att jag också vill ha en tröja eller snarare kofta i detta ”lite enklare” flätmönstret! Måste nog kika på det så småningom. Med betoning på senare, nu finns lite annat att pyssla med.

Relaterat inlägg