En ljus kofta

Det börjar, som oftast, med ett behov. Jag pratar om de där idéerna till en stickning som hamnar nummer 1 i skapar-kön fastän jag tänkt sticka annat. Den här gången har jag tänkt att jag verkligen behöver en ljus kofta till jobbet (varför är alla mina kläder mörka??). Gärna en fin med flätor och struktur. Jag hade tidigare köpt en liten stickbok med fina koftor, tröjor, linnen, mm – jag fastnade för den klassiska estetiken! I den boken finns en alldeles underbar kofta med flätor – Hearten cardigan.

Av en händelse har jag köpt på mig mitt favoritgarn Sterk från Du Store Alpakka på superrea för ett tag sen. Så jag satte igång under december månad med denna Hearten cardigan. Det är mycket flätor så det är inte den snabbaste stickningen.

Hearten cardigan knitted by DesignKatrina.
Hearten cardigan

Förändringar

  • Den första förändringen jag gjorde var att göra den längre, egentligen är det en kort kofta. Den ökning som finns i koftan kan också fungera åt andra hållet. Som man kan se på bilden så började jag större, minskade till den plats där diagrammet egentligen började och stickade sen diagrammet så som det ska vara.
  • Det innebär att jag fick räkna om antalet maskor att börja med och komma på själv hur jag skulle göra i början. Mudden ser inte heller exakt likadan ut som i mönstret. I mönstret ska man också öka maskor jämnt fördelat på varvet innan man börjar med flätor. Jag tycker dock att det bara är vid flätorna som man får en förändrad stickfasthet, så jag ökade bara vid flätorna! Vid 4-fläta ökade jag från 3 till 4 maskor och vid 6-flätor ökade jag från 4 till 6 maskor.

Eftersom det var väldigt mycket att räkna ut i början så tog jag beslutet att sticka bakstycket först så som mönstret anger. Då kan jag se om det blir bra och jag har koll på vilket som är avigt och rätt varv, vilket är en stor fördel vid flätstickning. Annars gillar jag inte att sticka tröjor/ koftor i delar såhär.

Till framstyckena så tänker jag att jag ska ta bort lite flätor, inte ha lika många. Vilka jag har kvar beror lite på hur axeln kommer att bli, vilka flätor följer med upp till axeln. Dessa flätor kommer jag att behöva ha på framstyckena. Sen får vi se! Jag kanske också stickar framkanterna med knapphål samtidigt också, för att slippa merjobb att ta upp maskor sen.

Ärmarna blir nog snyggast utan flätor sen, kan jag tycka. Jag kommer nog också att sänka halslinningen framtill så den inte blir så tight i halsen. Jag har en del kvar, men är på god väg i alla fall. Det är ett himla bra kom-ihåg att skriva upp hur man gör ifall man behöver efter vägen eller vill sticka en till någongång.

Relaterat inlägg