Sommarklänning till dottern 2020

Klänningen till dottern är klar! Började sticka denna i slutet av April efter en teckning dottern ritade på en klänning. 

Garnet jag använt heter Certo, Lana Grossa och är ett bandgarn i bomull. Väldigt mjukt och härligt att sticka med. Det gick åt 8 nystan i 3 olika färger (5 st i rosa). 
Den sitter jättefint på dottern och har ett fint fall. Det blir dock bilder på galge (då jag inte vill visa bilder på henne), men man ser det vackra fallet! 
Hur jag gjorde när jag skapade klänningen var att utgå från teckningen, planering och matte som vanligt. 
  • Ett stickprov visar stickfastheten och därifrån planerat maskantal utifrån måtten. Jag har ritat upp klänningen, med mått och antal maskor. 
  • I-cord kant i hals och avslutningskanten på kjolen. Korta varv på ryggen/axlarna för en högre nacke, med hjälp av I-cord uppläggningen. Fram har jag minskat maskor när de korta v ”kom dit” för att utforma en knappkant (se sista bilden). Jag fick dock inte sätta en knapp där sen, jag håller med – det är fint utan.
  • Jag har maskat av för axlarna och på nästa varv lagt upp lika många maskor. Kanten i rosa gjorde jag i efterhand. Sen har jag kört på, stickat uppifrån och ner, provat mycket och förbättrat/ändrat det jag behövt. Mycket slätstickning! 
  • Kjoldelen delade jag upp i olika sektioner och ökat maskor per sektion. Ju längre ner, desto mer sällan (från varannat varv till var 15:e varv).  Det blev verkligen långa varv på slutet!  
http://designkatrina.se

Relaterat inlägg