Fingervantar med reflex – mönster

Nu är mina fina fingervantar klara,
alla trådar fästa och jag har redan använt dem under veckan. 
Det kan vara lite halvsvårt att få till fina bilder på vantar, men dessa får gå.

Jag har lekt lite med reflexgarn, jag är nyfiken på hur det blir och om det fungerar bra.
När jag stickar till mig själv kan jag experimentera lite. Det hade kanske varit bättre att sätta in det i en mössa eller tumvantar, men det är ju just nu jag gör vinter-accessoarer så det är bäst att passa på.

Petrolblått är min färg! De är samma garn som min fina mössa jag gjorde härom vintern, för att matcha! Det är ju himla viktigt, men har varit dålig på det. Nu har jag två mössor med matchande vantar till båda så jag är nöjd!
Mönster på mössan finns, klicka på länken för mössan.

Mönster fingervantar

Stickor: rundstickor eller strumpstickor nr 5.
Garn: 2 nystan Drops Alpacka (100% alpacka), 1 nystan Garnstudio Silke-Tweed (52% silke, 48% lammull).
Strl: Dam – smala händer, långa fingrar. Ca 18 cm omkrets runt handrygg och handflata på de stickade vantarna. Det töjer sig så det passar jättebra för händer med 20 cm omkrets runt hand. Ändra i mask-antal om större/mindre storlek behöves i mönstret.

15 m=10 cm.

 1. Lägg upp 24 m och sticka hela arbetet runt. Mudd *2r, 1a* i 9 cm/20 v
 2. Sticka därefter slätstickning. 
 3. Sticka 4 v slätstickning efter mudd. 
 4. Börja med tumkil, se hur man gör här. Tumkilen ska ha 10-12 maskor. 
 5. Slätstickningen ska mäta ca 11 cm för dam (beroende på eget mått handflata, prova vanten. Arbetet ska mäta till fingrarna.)
 6. Sätt över maskorna på en tråd eller liknande.
 7. Fingrarna: 
  Gör fingrarna i den ordning du vill. Ändra då håll på upplägg och upp-plocka m vid fingrar. Kom ihåg att lämna en lång bit med tråd för att fästa med, i början av fingrarna. 

  Tumme: Lägg de 10-12 maskorna på stickor och plocka upp 2 extra maskor in mot handen. = 12-14 m. Sticka tills fingret är täckt: exempelvis 7 cm. Dra igenom trådarna och fäst en tråd för sig.

  Pekfinger: Lägg 3 m från ena sidan och 3 m från andra sidan på stickor och lägg upp 3 m mot långfingret. = 9 m. Sticka tills fingret är täckt: exempelvis 10 cm. Dra igenom trådarna och fäst en tråd för sig.

  Långfinger: Lägg 3 m från ena sidan och 3 m från andra sidan på stickor. Plocka upp 2 m mot pekfinger och lägg upp 1 maska mot ringfingret. = 9 m. Sticka tills fingret är täckt: exempelvis 11 cm. Dra igenom trådarna och fäst en tråd för sig.

  Ringfinger: Lägg 3 m från ena sidan och 3 m från andra sidan på stickor. Plocka upp 2 m mot långfinger och lägg upp 1 maska mot lillfingret. = 9 m. Sticka tills fingret är täckt: exempelvis 9,5 cm. Dra igenom trådarna och fäst en tråd för sig.

  Lillfinger: Lägg 3 m från ena sidan och 3 m från andra sidan på stickor. Plocka upp 2 m mot ringfinger. = 8 m. Sticka tills fingret är täckt: exempelvis 7,5 cm. Dra igenom trådarna och fäst en tråd för sig.

 8. Täck igen hålen som bildas vid början av fingrarna med den extra trådstumpen som lämnas i början på fingrarna. Fäst sedan en tråd för sig. 

En vante är klar, då är det bara att göra en till, exakt likadan – tack vare tumkilen!
Jag brukar sticka upp till fingrarna börjar, gör nästa vante och tar fingrarna allra sist. Då vet jag att fingrarna blir likadana på båda vantar.
Vill man blanda in lite reflexgarn – gör några varv med reflexgarnet i slutet av fingrarna. 

Lycka till!
http://designkatrina.se

Relaterat inlägg