Besök på Jägarbo Alpacka

För ett tag sen såg jag att Jägarbo Alpacka i Simonstorp hade lite sommaröppet för att titta på alpackor, handla och gå alpacka promenader. Så en dag i Juli åkte vi dit för att titta på alpackorna. 

En baby alpacka

Det är första gången jag sett alpackor i verkliga livet, jag har tidigare sett dem på bild. Det var riktigt häftigt! De flesta var svarta, men det fanns även bruna och grå/vita alpackor. Vi fick veta att alpacka ullen är så dyrt att de inte har råd att klippa dem själva utan att de anlitar någon som klipper dem en gång per år. Det är alltså en person som åker till Sverige och klipper alla alpackor i hela Sverige! Det är rätt häftigt.

Vi fick också veta varför det är stor skillnad på pris på alpacka garn från Peru och från ex. Sverige. I Peru kan de klippa många alpackor samtidigt, så att det blir många ton ull. Här i Sverige blir det på betydligt mindre skala, vilket innebär att priset är högre.

Det blev ingen alpacka promenad för oss, även om alpackorna verkade gilla vår dotter. Tydligen så gillar de barn väldigt mycket, men är mer restriktiv med vuxna. Har man gått en alpacka promenad så kanske man kan få klappa nån, annars inte.

Istället för en promenad så kollade jag in vad man kunde handla! Det fanns ren ull, tavlor och garn. Inte färgat, utan bara naturliga färger från alpackorna. De hade klippt en alpacka, när de klippte den upptäckte att ullen gick från att vara ljus till mörk! Det skulle bli ett häftigt garn, dock hade de ullen till salu och inte som garn.

Jag köpte mig två härvor svart alpacka garn, som jag tänkte skulle bli nåt exklusivt vackert. En mössa med nån snygg struktur eller kanske ett par vantar, vi får se. Jag älskar ju alpacka garn, det är mitt favorit material över allt annat! Det är flera som sagt ”varför inte en kofta/tröja av garnet” – jo, köper du garnet så! Men två härvor kan bli nåt fint det med! Det är kul att ibland köpa riktigt kvalitetsgarn och det är klart jag vill tänka till innan jag börjar sticka med det.

http://designkatrina.se

Relaterat inlägg

Ett svar på ”Besök på Jägarbo Alpacka”

  1. Så spännande! Intressant med all verksamhet kring alpackorna, och att de står för mer än ullproduktion. Men kanske lite trist att ni inte fick klappa alpackorna:)

    Kvalitetsgarn är aldrig fel. Och två härvor räcka till ett par fina accessoarer. Det blir spännande att se vad du gör med garnet!

Kommentarer är stängda.