Mohair

Jag har definitivt inte stickat mycket i mohair, men mohair har fått ett uppsving och jag har varit sugen på att sticka i det materialet ett tag.

Jag har funderat på hur man får dottern att använda fler tröjor/koftor än favoriten, även kallad ”farmorkoftan” och jag fick en idé. För det är inte praktiskt genomförbart att ha samma kofta varje dag till skolan, även om det är kul att hon använder stickat. Idén innebär en fluffig kofta = mohair. Som av en händelse så hittade jag mohairgarn på rea. Så dottern och jag kom gemensamt fram till en kofta med breda ränder i fyra färger! Hittade inget mönster som stämde in så jag har improviserat fram ett mönster med lite hjälp av ett gratis basmönster på en barntröja hos by Permin.

Det går himla fort med en stickfasthet på 14 m = 10 cm. Resultatet är en långkofta i breda ränder, superskönt med nåt som inte åker upp i ryggen när man är ute och leker, tänker jag. Knapparna fanns hemma, det behövdes stora ena. Det är ett medvetet val att inte sätta första knappen längst upp, den brukar ändå inte användas isåfall. Lite längre ner så blir det en bättre funktion, för barnet.

Så nu finns ett gosigt alternativ till favoritkoftan och det blir förhoppningsvis lättare att kunna tvätta koftor när det behövs! Det är ju tacksamt. Det är trevligt att sticka ”tjockt” för det går fort att få till saker och det behövs ibland! Och det var supertrevligt att sticka i mohair.

Jag har också stickat en liten variant på kofta till favoritgosedjuret så de kan ”matcha”. Dessutom har jag stickat en matchande halsduk. Inget mönster här heller, jag använde muddstickning.

Relaterat inlägg