Halstubar

Vad händer när man tar fram stickor och garn utan plan och bara låter händerna skapa? Jo, nånting kommer att dyka upp och tankarna börjar komma. Om jag gör så här, hur blir det?

Jag har kommit på att det är ett ypperligt tillfälle när man stickar disktrasor, av lingarnet jag fick över, att bara släppa och låta det komma. Strukturer, tankar, idéer får fritt spelrum. Så får jag se hur det blir. Alla ”lappar” blir olika.

Jag stickar in tankar, känslor och minnen i allt jag stickar, det är så vi fungerar. Den där sjalen jag stickade påminner mig om semestern för några år sen, en tröja påminner om en serie jag kollade på. Allt har på sätt och vis sina minnen, som kanske eller kanske inte bleknar med tiden.

Det är det som är så fint med att stanna upp i vardagen. Sticka en stund. Hitta energi till att göra det som vi alla behöver göra. Stickning är faktiskt lite magiskt.

Jag har en liten designer här hemma som får idéer lite nu och då till kläder som jag ”kan skapa”. Vilket uppmuntras, denna härliga kreativitet!

Sval halstub i rätstickning och dubbel mosstickning.

Den lappen i lingarnet, som egentligen skulle kunnat funka som disktrasa men jag ville göra något mer av det. Den såg hon, lilla designern, och hon tyckte om strukturen och färgen (guldig färg). Hon frågade då om hon kunde få en halstub som såg ut sådär, fast med rosa på det rätstickade området och guld på den delen som är i dubbel mosstickning. Jag satte igång och skissade, fick till en bra grund och sen blev den klar väldigt fort. Stickat i dubbelt garn!

Jag ska prata om material. Det ”guldiga” garnet är i Tynn Line från Sandnes garn (linblandning) och det rosa är ett bambugarn (bambu /bomull). Det är högst medvetet att sticka i ”svalare” garner till dottern och det har sin orsak. Det är en halstub till höst och vår som är lagom att använda!

Halstub i rosa och ”guld”.

Då det här är ett hittepå från början till slut så har jag anteckningar hur jag har gjort. Dessa anteckningar har jag publicerat på projektets Ravelry-sida om någon annan vill sticka en sådan, varsågod! Jag kommer alltså inte skriva ihop ett mönster, men all info finns på mina anteckningar. Har du inte Ravelry men vill gärna sticka så kommentera med din mailadress i inlägget så skickar jag. Det går ju att utöka maskorna lite för att sticka till vuxen, denna är i barnstorlek.

Nästa halstub är också ett hittepå, enklast möjliga.

Enkel halstub

Jag fick garn över från min V-back tee och ville sticka upp det (+mer silkesgarn från stashen) och samtidigt ville sticka ett snabbt projekt. Så därför tog jag tredubbelt silke/bland-garn på tjocka stickor, stickade *1rm, 1am* v ut, vänd, till garnet tog slut. Lite skiftande färger. Så mjukt men ändå varmt! Blir bra när kylan knackar på.

Tråd 1: Pittura (Louisa Harding Yarns) i grön-blått till det tog slut, sen grön-beige och sen brun-rött.

Tråd 2: Pittura garn (Louisa Harding Yarns) i grön-beige till det tog slut, sen brun-rött.

Tråd 3: Alpakka Silke (Sandnes garn) typ 10 gr grönt, sen Llama Silk (Järbo Garn) i blå-grått.

Halstub i 3-dubbelt garn och skiftande färger.

Relaterat inlägg