Organisera Stashen

Bild: Katrina Eriksson Lidén

Jag sorterade en gång upp allt mitt garn i lådor efter material. Alpacka i en låda, ull i en, osv. Men det som händer när man vill hitta en färgkombination för ex en flerfärgsstickning i en och samma tjocklek (där man ex. kan kombinera ull, alpacka, osv) är att man får dra fram 1 – 4 lådor för att hitta någonting, om garnet nu ligger kvar där. Kanske har jag använt det och lagt det i en påse bredvid ”så länge”. Eller köpt något nytt som inte fått plats någonstans, ”så länge”. Det där ”så länge” är en icke definierbar tid. Svårt att överblicka. Har man en liten stash så har man kanske inte det problemet, men börjar den växa så kan det tillslut bli lite svårt att överblicka.

Med stash, så menar jag min hop med garn. Jag vill inte säga samling, för en samling indikerar att man sparar och använder den inte. Mitt garn finns i en ständig cirkel av förändring – det används, inhandlas nytt och rensas ibland. Stash i direktöversättning är gömma. Garngömma? Nja, egentligen inte, den är och bör vara högst synlig. Jag håller mig till stash, så länge. 

Jag har haft en deluppgift inom studierna att skapa en klassificeringsstruktur – och min stash behöver en bättre möjlighet att synas – för att kunna göra det lättare att använda, söka och upprätthålla en förvaring. Jag skapade två tabeller, en översiktstabell som visar placering och en tabell som mer utförligt går igenom: garnvikt – material – garn – placering. Jag kommer att visa översiktstabellen för placering, för att visa hur man kan sortera in garnet och ge en kort sammanfattning.
 

Bild: Katrina Eriksson Lidén

 

Garnvikt: Här är min utgångspunkt, det som jag tycker är viktigast. StandardYarn Weight System, har – som det låter – en standard i garnvikt som jag väljer att utgå ifrån. Kategorierna går från 0 till 7 – från lace till jumbo. 

Material: Jag delade upp material i kategorierna nedan, enligt finaste garn först och minst fint garn sist (enligt mig). Det är också viktigt att lämna utrymme för alla kategorier, även om jag för tillfället inte har något garn i den underkategorin.

AL: Alpacka, lama, blandgarn.
UL: Ull, merino, blandgarn.
SO: sockgarn.
BO: bomull, silke, blandgarn.
NA: andra naturmaterial.
SY: syntetgarn

Placering: jag vill att mina lådor får en logisk ordning och namn. Med utgångspunkt från garngrupp 0 – 7, låda A – E (från finaste garnet först). Placering kan bero på mängden garn, jag vill hålla samma garn samlat. Man kan också välja att namna lådor efter garnvikt och material (1.UL) eller per hylla (grp 1 – 2). Det beror på hur du förvarar sin stash – eller vill förvara den. 

Här kommer min placeringstabell, som är tom i placeringsområdet för ändamålet att du själv ska kunna skapa din egen översikt. Det går bra att inspireras av den. Jag passade på att rensa också, det är så skönt att få lite plats över!

Översikt placering

         Material
Grupp     
AL
UL
SO
BO
NA
SY
0 Lace
1 Superfine
2 Fine
3 Light
4 Medium
5 Bulky
6 Superbulky
7 Jumbo

Berätta gärna hur du förvarar din stash/ hop med garn, vad du skulle vilja ändra på eller tipsa om, vad du vill! Inga system är kompletta, det som fungerar för en kanske inte får samma funktion för en annan.

http://designkatrina.se

Relaterat inlägg

2 svar på ”Organisera Stashen”

  1. Jag har just nu mina garner i flyttlådor eftersom vi precis flyttat. Annars brukar jag ha i färgordning i ett skåp. Förutom att jag också har lådor där jag delat upp efter kvalitet.
    Jag är nyfiken på din märkning 1B resp. 1C. De bokstäverna har du ju inte i din tabell. /Efwa

  2. Hej Efwa! Jag lämnade tomt för att kunna sätta sin egen prägel. Jag har uppdelat lådor efter tjocklek (0-7 enl standarden jag pratade om). Därefter låda A-E, där jag börjar med att lägga i alpacka i a (om det finns nån), eller blandar alpacka/ull i a och går sen efter listan. I dessa två på bilden är det sockgarner som jag har väldigt mycket av i grupp 1. Så det blev två lådor. Ex. 1D och 1E är bomull som också är mycket. Hänger du med vad jag menar? Sen ex garngrupp/garnvikt 5 finns bara 1 låda av, mindre garn i stashen av den tjockleken.

Kommentarer är stängda.