Glitterkofta

Den här söta glittriga koftan var ett snabbt projekt, och lite annorlunda. Nångång har jag fått tre nystan gröna glittriga nystan Ella DK från Sirdar. När jag rensade garn så dök detta upp och tänkte på min glitterälskande dotter. Sparas!
Jag har sökt efter ett lämpligt koftmönster för tre nystan. Jag hittade Lace Cardigan där man använder just Ella DK och tre nystan till en kortärmad kofta i minsta storleken (4 år). Bra så långt!
Jag började sticka nerifrån med det första mönster-partiet som är jättefint! Det var lite lurigt att följa mönstret, även om jag är van att läsa engelska mönster. När jag kom till nästa del, som var spetsmönster. Nu blev det problem, dels fattade jag inte mönstret och dels tycktejag inte att det blev snyggt. Liksom lager på lager med mönster. Så jag skippade spetsmönstret helt och körde på slätstickning. Glittret gör tröjan söt ändå.
När man avmaskar för ärmhål så ska man sticka var sida för sig och sen ärmarna. Men jag hade en annan idé. För att få garnet att räcka så länge som möjligt så gjorde jag såhär:
– Jag avmaskade ärmhålen som mönstret.
– Jag gjorde en virkad tillfällig uppläggning  för ärmarna.
– På nästa varv tog jag upp de maskor jag behövde för ärmarna o stickade kroppen o ärmarna ihop. Fram tills ärmarnas avmaskning.
– Egentligen skulle man ta upp maskor längs framstyckena.  Därefter längs halsen. Men jag virkade ett varv istället runt framkanter och hals tillsammans.  Det blev dock inte helt bra. Så då provade jag att sticka en I-cord längst hela kanterna o hals, en höjdare!
– Sen tog jag upp maskorna från den tillfälliga uppläggningen och stickade båda ärmarna tills garnet tog slut.
Det viktigaste av allt: tvätta och plantorka koftan – då blir koftan slät o fin.
Jag hade inte tänkt ha knappar egentligen, eftersom man skulle snöra längst upp vid halsen. Men när 3-åringen kommer med så underbar logik att hon skulle frysa om magen så blev det knappar. Det är väl lite säkrare med knappar än snörning också.
Knapparna är gröna glitterknappar från Virknålar och Tillbehör. Sen sydde jag knappöglor med hjälp av lite starkare knapptråd.
Resultatet är alltså ett väldigt modifierat mönster och koftan blev hur söt som helst! Koftan är lite stor nu men det är bra med en kommande sommarkofta.
Det var svårt att få fram den där härligt livliga och glittriga färgen, det gick bäst när jag fotade från långt håll, se den första bilden.
http://designkatrina.se

Relaterat inlägg

Ett svar på ”Glitterkofta”

Kommentarer är stängda.