Disktrasor/tvättlappar

Jag har virkat två disktrasor eller tvättlappar. Har börjat använda tvättbara disktrasor istället för de man slänger. Nu har jag två till!

De här är stickade i garnet Eco-bamboo, ett handfärgat garn från Nurturing Fibers. Det är 100% ekologisk bambu. Supermjukt o jättehärligt, därför tänker jag tvättlapp! Skulle va perfekt till babykläder också (men jag känner ingen med baby just nu). Just att det är handfärgat ser man på de fina små färgskiftningarna i garnet! Subtilt och vackert.

Den första virkade jag fyrkantig och jag gjorde såhär: 
(virkfasthet har jag inte kollat då det inte var så viktigt)
Virka 50 luftmaskor (lm) med virknål nr 3.
Virka en stolpe(st) i 3:e lm från nålen. Sen virkas *1fast maska (fm), 1st i varje lm* varvet ut, ev med 1fm på slutet om det blir en lm kvar.
På resterande varv virkas 1fm på förra varvets st, och tvärtom 1st i förra varvets  fm. Antalet lm i början av varven är beroende på om man ska sticka stolpe eller fast maska.
Virka på tills lapen blir fyrkantig. Då virkas en kant såhär: virka 3 lm, 1fm i den första lm. Då skapas en triangel. Den virkad fast i lappen med en smygmaska på lämpligt avstånd. Efter ca 3:e m. Virka på samma sätt runt hela lappen. 
Fäst trådar!

Jag använde 50gr + ytterst lite till.

Den andra disktrasan virkade jag runt.
Jag har inte superbra koll på hur mycket jag har ökat i maskor, bara det blir platt och det får man kolla efter vägen.
Virka en ring och 8 halvstolpar (hst) runt ringen. 
Varv 1: öka hst i varje hst.
Varv 2: öka hst i varannan hst
Varv 3: öka hst i var tredje hst
Varv 4: öka hst i var fjärde hst
Fortsätt öka på samma sätt tills man ser att man inte behöver öka mer. Då kan man göra nåt/några varv utan ökning och sen öka nåt/några varv. Alternera utan ökning och med ökning.
Kanten har jag gjort så att jag virkat *5 st i den tredje m så det bildas en solfjäder, 1 fm i den tredje m, 1fm i nästa m.* Upprepa v ut, jag fick det inte helt jämt i slutet av varvet, men då skutade jag med en solfjäder o fortsatte direkt på nästa v med fm: *1fm mellan den andra o tredje stolpen i solfjädern, 1fm på nästa st, 5st mellan de fm.* Upprepa v ut.
Nästa v virkas fm runt hela, men öka 2m i toppen på varje solfjäder. Man kan fortsätta ytterligare v med fm om man har garn kvar, om man vill. Fäst trådar!

För mig gick det åt nästan 50gr.

Det här är lite lagom semestervirkning!

http://designkatrina.se

Relaterat inlägg

7 svar på ”Disktrasor/tvättlappar”

  1. Jag tycker att de som du har gjort ser fina ut, och den runda som du har virkat, är den första runda disktrasan jag har sett. Det gör att den framstår som originell och kreativ (till skillnad från de "vanliga" fyrkantiga man brukar se på bloggar och Ravelry. Det gör mig sugen att virka en likadan till mig själv:)

    Att virka dem i handfärgat garn – det känns ju som om det kan ge en extra lyxig känsla, som man vanligtvis kanske inte förknippar med köksarbete:)

    Samtidigt måste jag erkänna att jag gör allt jag kan för att hålla mig borta från "disktraseträsket". Att jag inte vill hamna i där, är för att jag kan tänka mig att det är lätt att fastna i det, just för att det är så himla lätt och roligt att sticka/virka disktrasor:)

  2. Vilken rolig kommentar! Kan tänka mig att det är lätt att fastna, det går fort att göra dem! Men jag skulle bli uttråkad, jag vill variera mig lite. 🙂

  3. Jag gillar också att variera mig, men trots ivriga försök att motstå stickträsk av olika slag, har jag fastnat i såväl "sjalträsket", "vantträsket" och "sockträsket". Variation är jättekul, men jag har haft perioder som när det har känts som om jag mest surfar mellan olika "stickträsk", så det är därför jag försöker avstå från att fastna i ett till:D

    När det gäller just disktrasor, så har jag insett att det allra farligaste med just det träsket, är att det gör det så mycket lättare att prova på olika nya tekniker, eftersom storleken på projektet är så litet. Faran med just det är att man då istället för att sticka större projekt, ägnar mycket tid åt att ständigt prova nya tekniker, som jag sedan inte omsätter i större projekt:)

  4. Hehe det är inte helt lätt att en så omfattande hobby: jag lever tänker o drömmer om garn, projekt, former, färger! Visst är det lätt att fastna i olika tekniker o saker. Jag tycker det är väldigt spännande att läsa om ditt Tröjor/koftor/västar-år!

Kommentarer är stängda.