Göra torgvantar

Jag håller på med flera grejer samtidigt, det vet dem som följer bloggen. Här är en beställning på torgvantar, samma som jag gjorde till min kära mor tidigare.

Jag har gjort en pärlmudd, och den är rätt enkel att göra.
Lägg upp ett antal delbart med 5.

Varv 1: *2r, 3a* varvet ut.

Varv2: *2 r, 1a, 1r, 1a* varvet ut.

Det är bara att upprepa dessa varv, så ser du vad tjustigt det blir!

Torgvantarna är gjorda med Drops Fabel och i mitt fall stickor nr 3,5 samt 40 m.
Jag tycker det är lagom när man vill ha torgvantar att ha ex. på kontoret och när man är ute och spelar musik för folk (som min mor ville ha dem till). Då vill man inte ha för tjocka torgvantar, utan lite lagom svala.

Jag gör tumkil på vantarna, jag gillar det sättet. Då spelar det ingen roll vilken hand man behöver ha vantarna.

Fingrarna!
När man kommer till fingrarna brukar jag dela upp maskorna i 4 lika delar. Sen ”skänker” jag ca 2 m från lillfingret till pekfingret! I mitt fall blir det såhär:
Pek – 12 m. Lång – 10 m. Ring – 10 m. Lill – 8 m. Sen blir det så mycket bättre om man plockar eller lägger upp extra maskor mellan fingrarna, 2-4 extra maskor per finger.

Jag finner det bäst att vänta med fingrarna tills båda vantarna är gjorda upp till fingrarna och sticka finger för finger. Förutom lillfingret – när man ändå slutar varvet och har lillfingret där är det väl lika bra att få den gjord innan man klipper av garnet.

Längd på fingrarna till torgvantar är nog en personlig fråga – ta det som känns bäst! Men gör alla fingrar lika långa.
Vill man inte ha en liten mudd på fingrarna gör man bara sista varvet innan avmaskning *1 r, 1 a*så fingrarna på vantarna inte böjer sig.
Till sist får man sy lite runt om fingrarna för att täcka hålen.

http://designkatrina.se

Relaterat inlägg

5 svar på ”Göra torgvantar”

  1. Så trevlig blogg du har! Dina dubbelstickade mössor är fina.Och det är roligt att du delar med dig av beskrivningen, jag har aldrig provat på dubbelstickning. Men nu kommer jag nog att göra det!

  2. Hej igen! Och roligt att du kom som följare till min blogg! Beskrivningen till kontstickning har jag tagit från finska Ulla-neules sidor men du hittar säkert en svensk beskrivning bara du Googlar. Jag hittade en videosnutt som hjälpte mig att fatta hur jag skulle göra. Jag tänkte redan ge upp när jag inte fattade någonting:) Men det är lätt som en plätt bara man kommer in i det!!!

Kommentarer är stängda.