Pandamössa

Jag har stickat ett litet snabbstickat sidoprojekt. (Min kofta ligger i ”skamvrån” just nu eftersom jag måste repa upp sista mudden – jag tog upp för få maskor och blev less.) Den här lilla pandamössan är precis vad jag behöver nu!

Mönstret är från Sirdar och vi hittade den i Knitting Magazine, january 2017/issue 163. Jag har även hittat (bilden på) häftet på Sirdars hemsida.

Garn: Merino Extra Fine från  Drops. Jag tog det jag hade hemma i svart o vitt, i liknande stickfasthet. (Jag köper inte Drops garn längre av principskäl, men använder det jag har hemma.)

Jag gör ofta förändringar i mönster, så också här. Dessa förändringar har det blivit:

1. Mudd.
Jag har stickat dubbel mudd som jag vikt på mitten o sytt fast på baksidan på slutet/montering.

2. Öronlappar med german short rows:
Många mössor åker upp över öronen och därför ville jag ha lite rundning över öronen. Jag stickade först 1 varv slät enligt mönstret. Jag fördelade mössan såhär: Nacke 10%, öronlapp 26%, fram 38%, öronlapp 26% av maskorna. Jag markerade början och slutet på öronlappen, därefter markerade jag de mittersta två maskorna. Sen stickade jag såhär: 
Sticka fram till sista mittenmaskan på den närmaste öronlappen, flytta markör, sticka en vändmaska, vänd. Sticka till närmaste markör, flytta markör, sticka en vändmaska, vänd. 
Nästa v *sticka alla maskor inklusive vändmaskan, sen 1rm, sen 1 vändmaska, vänd.* Upprepa tills man kommit till de yttre markörerna. 
Sticka över framsidan till nästa öronlapp och gör samma sak.

3. Minskning.
Eftersom jag inte fick rätt stickfasthet på varven (34 v istället för 28 v) så stickade jag 4 extra v på höjden innan minskning.

4. Öron.
Man ska sticka rakt fram till minskning men jag tog bort 4 m/sida och ökade 2 m/sida de första 2 varven för en rundare form. Sen stickade jag nåt extra v för att min stickfasthet på varven inte stämde.

5. Ansikte.
Lite bättre pandaform på ögonen och muddtyg (som är elastiskt) istället för hobbyfilt.

6. Foder.
För en varmare mössa så ritade jag av mössan (monterad) och sydde ihop en bit vit muddtyg. Vek den i kanten och sydde fast för hand i mössan. Inte för hårt då man ska kunna  dra ut mössan när man tar på den.

Mönstret var något sparsamt skrivet, man får gissa sig till vissa saker som att man ska sticka fram och tillbaka istället för runt. Jag har inte stickat Instansia förut, men jag insåg att jag måste ju sticka tillbaka tråden på baksidan! Jag stickade i strl 4-5 år och den sitter bra, möjligen något tight. Men jag skulle tro att det går till sig vid användning! Om det beror på foder eller 3-åringens  huvudmått – vem vet. Men jag är i alla fall väldigt nöjd med resultatet (och dottern blev glad).


http://designkatrina.se

Relaterat inlägg

4 svar på ”Pandamössa”

  1. Det verkar nästan ha blivit ett helt nytt mönster, av alla dina förändringar att döma:)

    För en pandaälskande liten flicka, måste den ju vara "bästa mössan":) Fodret är ju ingen nackdel heller när det är kallt ute:)

Kommentarer är stängda.